Makale: Çantalarımızın ilham kaynağı gökyüzünü süsleyen takımyıldızları ve hikayeleri
Çantalarımızın ilham kaynağı gökyüzünü süsleyen takımyıldızları ve hikayeleri
Gökyüzü, ilk çağlardan itibaren insanlığın odağına girmiş ve birçok araştırmalara konu olmuş bir boşluktur. Gökyüzü; din, mitoloji, bilim ve kültür gibi birçok alanda karşımıza çıkmıştır. Gökyüzünde yer alan yıldızlar da geçmişten günümüze birçok tarihi olayla birlikte varlığını sürdürmüştür. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde takımyıldızlarının mitolojik hikayelerini mercek altına aldık. Bu hikayeleri daha yakından tanımak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Takımyıldız, yıldızların, insanlar tarafından daha kolay bulunabilmesi için gruplandırılmasına verilen isimdir. Daha kolay hatırlanabilmesi için takımyıldızlara mitolojik karakterlerin isimleri verilir. İlk çağlardan itibaren insanların ilgi odağında olan takımyıldızlar, mitolojik karakter isimlerinin yanı sıra mitolojik hikayelerle de anılırlar. 20. yüzyılda takımyıldızları, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 88 bölgeye ayrılır. Bu sayede gökyüzündeki cisimler daha kolay adlandırılabilmektedir. En çok bilinen takımyıldızlarının mitolojik hikayelerini sizler için inceledik. Dilerseniz başlayalım.
Orion Takımyıldızı
En çok bilinen takımyıldızlarından biri olan Orion Takımyıldızı, ismini Yunan mitolojisinde avcı Orion’dan alır. Bundan dolayı Orion Takımyıldızının Türkçe adı “Avcı” Takımyıldızı olarak bilinir. Orion, çok yetenekli bir avcıdır ve bu yeteneği ile Olimpos’taki tanrıların dikkatini çeker. Av tanrıçası olarak bilinen Artemis, Orion’un bu yeteneğinden oldukça etkilenir ve birlikte avlanmayı teklif eder. Orion, bu teklifi kabul eder. Birlikte çıktıkları avın ardından Artemis, Olimpos’taki bütün tanrılara Orion’u över. Orion’un bu övgüler karşısında gözü döner. Bir sonraki gün tekrar ava çıkar ve önüne gelen her şeyi avlayarak Artemis’e sunar. Artemis, bu davranışa çok sinirlenerek yerden bir akrep çıkartır. Akrep tarafından sokulan Orion, ölür. Zeus, Orion’u hizmetlerinden dolayı, takımyıldızı olarak gökyüzüne gönderir. Akrep Takımyıldızının yalnızca yazın, Orion Takımyıldızının ise yalnızca kışın görünmesinin nedeninin bu olduğu düşünülür.
Ursa Major ve Ursa Minor Takımyıldızları
Büyük Ayı ve Küçük Ayı Takımyıldızları olarak da bilinen Ursa Major ve Ursa Minor, en bilinen takımyıldızlardan ikisidir. Mitolojide Zeus ile denk bir konuma sahip olan Jüpiter’in sevgilileri Callisto ve Arcas’ın Hera tarafından ayıya dönüştürülmeleriyle bu takımyıldızları oluşur. Callisto ve Arcas baba oğuldur. Callisto Büyük Ayı Takımyıldızını simgelerken Arcas Küçük Ayı Takımyıldızını simgeler. Küçük Ayı Takımyıldızında yer alan Kutup Yıldızı, en çok tanınan yıldızlardan biridir.
Scorpius (Akrep) Takımyıldızı
Scorpius yani Akrep Takımyıldızı adını, daha önce de Orion Takımyıldızının hikayesinde bahsettiğimiz, Orion’u sokan akrepten alır. Scorpius Takımyıldızı içerisinde yer alan Antares ve Betelgeuse gibi yıldızlardan dolayı kızıl bir görünüme sahiptir. Bu yüzden Scorpius Takımyıldızı, Mars ile oldukça sık karıştırılır.
Taurus (Boğa) Takımyıldızı
Bir diğer bilinen Takımyıldızı ise Boğa Takımyıldızıdır. Titan Atlas, tanrıların evrenin yönetimini ele geçirmesi üzerine isyan eder fakat isyanı başarısız olur. Bunun üzerine Zeus, Titan Atlas’ı sonsuza dek gökyüzünü taşımakla cezalandırır. Titan Atlas’ın kızları Merope, Alcyone, Celaeno, Electra, Sterope, Taygete ve Maia bu ceza üzerine yıkılırlar. Zeus, bu yedi kız kardeşe üzülür ve onları babalarına daha yakın olmaları için gökyüzüne bir takımyıldızı olarak gönderir. Taurus Takımyıldızına bakıldığında bu yıldızların yalnızca altı tanesi gözlemlenebilir. Gözükmeyen yıldızın Electra olduğu ve babasına verilen bu ceza karşısında ışığını sakladığı düşünülür.
Canis Major ve Canis Minor